Τα Νέα μας

Πατητή Τσιμεντοκονία

Αρκετοί δεν γνωρίζετε τι ακριβώς είναι η πατητή τσιμεντοκονία, όμως είναι σίγουρο πως σχεδόν όλοι κάπου την έχετε συναντήσει.

Πρόκειται για ένα κονίαμα σε μορφή σκόνης, που αναμειγνύεται με νερό και δημιουργεί ένα ρευστό υλικό, κατάλληλο για την επίστρωση δαπέδων, τοίχων και άλλων επιφανειών. Το όνομα της το πήρε γιατί κατά την εφαρμογή της ο τεχνίτης χρησιμοποιούσε κυρίως το μυστρί, με το οποίο την πατάει (την συμπιέζει). Κάποιοι την αναφέρουν ως “τσιμεντογωνία”, όμως το όνομα της είναι Πατητή Τσιμεντοκονία, ενώ στο εξωτερικό ενδεχομένως να τη βρείτε και ως “forged cement”. Κάτι παραπλήσιο στο εξωτερικό είναι και το “beton cire”, όμως δεν πρόκειται για το ίδιο κονίαμα.

Δεν πρέπει να συγχέεται η πατητή με την απλή τσιμεντοκονία, που χρησιμοποιείται ως γέμισμα για να καλύψουμε ή να εξομαλύνουμε μια επιφάνεια. Η μεν απλή τσιμεντοκονία μπορεί να μπει ως ενδιάμεση στρώση πριν την τελική επικάλυψη μιας επιφάνειας με κάτι άλλο (π.χ. πλακάκι, σοβά ή ακόμα και πατητή τσιμεντοκονία), ενώ η πατητή τσιμεντοκονία είναι ένα διαφορετικό υλικό που τοποθετείται σε πολύ λεπτότερη στρώση ως τελική επιφάνεια και συνεισφέρει σημαντικά στη διακόσμηση του εκάστοτε χώρου.

Μπορεί να πιστεύετε πως πρόκειται για μια μοντέρνα τεχνική ή μια μόδα που μας ήρθε από το εξωτερικό, όμως πρόκειται για μια μέθοδο που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας και ουσιαστικά αποτελεί μια παραδοσιακή τεχνική. Όπως και άλλες χώρες είχαν και έχουν τις δικές τους αντίστοιχες τεχνικές με βάση κυρίως τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες και ανάγκες (στη Γαλλία το beton cire, στο Μαρόκο το Tadelakt, στη Ρώμη το Κουρασανίκ.α.), έτσι και στην Ελλάδα εφευρέθηκε και χρησιμοποιήθηκε πριν δεκαετίες η πατητή τσιμεντοκονία.

Εφαρμόστηκε σε βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, κελάρια), σε επαγγελματικούς χώρους (πατητήρια μούστου), σε χώρους με υψηλές στεγανωτικές απαιτήσεις (μπάνια, πλυσταριά, πηγάδια), αλλά ακόμα και για καλλωπισμό (σκάλες και χαγιάτια). Ιδιαίτερα γνωστή ήταν στα νησιά με αποκορύφωμα στις Κυκλάδες, όμως παντού ανά την Ελλάδα υπάρχουν αντίστοιχες κατασκευές. Το γεγονός ότι πολλά τέτοια κτίσματα σώζονται ακόμα και σήμερα, είναι η πιο αντικειμενική απόδειξη της μεγάλης ανθεκτικότητας και διαχρονικότητας του υλικού.

Η σύσταση του κονιάματος ήταν ουσιαστικό το λεγόμενο “δυαδικό τσιμέντο”, το οποίο αποτελούνταν από ποταμίσια άμμο, υδραυλικό ασβέστη σε σκόνη, νερό και τη Θηραϊκή γη, μια φυσική ποζολάνη. Βεβαίως με τα χρόνια όπως θα δούμε η σύσταση της εξελίχθηκε και το υλικό διαφοροποιήθηκε και άρχισε να παράγεται μαζικά.

Χωρίς τίτλο

Τα πλεονεκτήματα της πατητής τσιμεντοκονίας

Πατητή τσιμεντοκονία… Μπορεί να πείτε ότι είναι μια νέα μόδα στον χώρο της δόμησης και των ανακαινίσεων,είναι ένας παραδοσιακός τρόπος που πλέον έχει κερδίσει πάρα πολύ σημαντικό έδαφος στις ανακαινίσεις χώρων, είτε επαγγελματικών, είτε πρόκειται για κατοικιών. Σίγουρα έχετε ακούσει πολλά για την πατητή τσιμεντοκονία, παρακάτω όμως θα διαβάσετε περισσότερα και θα μάθετε τους σημαντικότερους λόγους που η πατητή τσιμεντοκονία είναι για εσάς.

Τα υλικά οικοδομής που χρησιμοποιούνται δεν επηρεάζουν μόνο το φυσικό περιβάλλον, αλλά και την υγεία των ανθρώπων που παραμένουν σε ένα κτίριο. Η πατητή τσιμεντοκονία είναι ένα, αμιγώς, οικολογικό υλικό που μπορεί να συνδυάζει την ποιότητα αισθητικής με την ποιότητα υλικού.

Μπορεί η πατητή τσιμεντοκονία να είναι ένα οικολογικό υλικό, αλλά δεν κάνει “εκπτώσεις” στο αποτέλεσμα. Πρόκειται για μια τεχνοτροπία που απευθύνεται σε ανθρώπους και επιχειρήσεις με υψηλές απαιτήσεις. Η αισθητική της πατητής είναι υψηλού επιπέδου,κι αυτό την κάνει περιζήτητη σε ξενοδοχειακές μονάδες και κέντρα αισθητικής, μιας και το μπάνιο και οι χώροι υγείας είναι οι χώροι που εφαρμόζεται περισσότερο.

Η πατητή τσιμεντοκονία χρησιμοποιείται σε ακριβές οικίες ως πολυτελής τύπος ανακαίνισης, αλλά και σε σπίτια που θέλουν οι ιδιοκτήτες τους να τα αναβαθμίσουν με σκοπό την βέλτιστη παραμονή τους σε αυτά ή την πώληση τους.