Τα Νέα μας

Μόνωση ταράτσας

hhhhhhhhh

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν την επιλογή υλικών και συνεργείων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Η μόνωση αποτελεί ένα από τα βασικότερα μέτρα προστασίας των κτιρίων. Εφαρμόζεται κυρίως στην ταράτσα παρέχοντας τεράστια οφέλη σε εμάς και το κτίριο. Υπάρχουν διάφορα είδη και τρόποι μονώσεων με διαφορετικές τεχνικές και πλεονεκτήματα.

Οι απώλειες ενέργειας από την ψύξη ή την θέρμανση μιας μη μονωμένης ταράτσας είναι περίπου 50%.

Με την λέξη μόνωση εννοούμε θερμομόνωση ή υγρομόνωση (στεγανοποίηση), δηλαδή αν θέλουμε να προστατευθούμε από το κρύο το χειμώνα και τη ζέστη το καλοκαίρι, χρειαζόμαστε θερμομόνωση, αν όμως το πρόβλημα είναι πχ η υγρασία τότε απαιτείται υγρομόνωση. Η ιδανική λύση είναι ο συνδυασμός και των δύο.

 

Υγρομόνωση

Η υγρομόνωση εφαρμόζεται με σκοπό να μη διεισδύσει το  νερό από τοίχους ή το δάπεδο στα υπόλοιπα τμήματα της οικοδομής.Κάτι τέτοιο δεν είναι επιθυμητό γιατί θα δημιουργηθεί  υγρασία, μούχλα κλπ. Αν το νερό καταφέρει και εισχωρήσει σε ένα μη υγρομονωμένο σημείο, τότε εγκλωβίζεται και δεν μπορεί να εξατμιστεί.

 

Η ταράτσα που είναι το πιο εκτεθειμένο σημείο ενός κτιρίου στα νερά της βροχής πρέπει να έχει μια καλή υγρομόνωση και σίγουρα τότε δεν θα εισχωρεί το νερό.

Εφαρμόζεται κυρίως σε  χώρους όπως υπόγεια, δώματα, ταράτσες, πισίνες, κλπ.

Για να επιλέξουμε το κατάλληλο σύστημα υγρομόνωσης πρέπει να λάβουμε υπόψη:

 

Τις κλίσεις στην ταράτσα

Τη χρήση του χώρου

Τυχόν ευπαθή σημεία

Τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας

Τη διατομή των υδρορροών

Την ήδη παλαιά μόνωση

 

Υπάρχει και η επιλογή του ασφαλτοπάνου.

Πρόκειται για ρολά από ασφαλτικό υλικό που επικολλάται με φλόγιστρο και ασφαλτική κόλλα. H εφαρμογή τους γίνεται  αφού προηγηθεί η τοποθέτηση στρώματος πίσσας στην παλαιά επιφάνεια. Συγκριτικά, πετυχαίνουμε μεγαλύτερο πάχος στεγανοποίησης. Διακρίνεται για την μεγάλη αντοχή, και τη μεγάλη διάρκεια στο χρόνο. Αποτελεί  την πρώτη επιλογή παγκοσμίως λόγω της άριστης υγρομόνωσης που παρέχει παρ όλο το ακριβό κόστος. Ένα μειονέκτημα του είναι πως σε περίπτωση διάτρησης του  χρειάζεται μεγάλη διαδικασία για την επισκευή.

Θερμομόνωση

Όλοι λίγο πολύ έχουμε υποφέρει από  ανυπόφορη ζέστη το καλοκαίρι. Το ίδιο επίσης και από το πολύ κρύο  του χειμώνα και πολλές φορές  χωρίς η εξωτερική θερμοκρασία να είναι ακραία.  Αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στην έλλειψη θερμομόνωσης η έλλειψη της οποίας μπορεί να είναι υπεύθυνη για θερμικές απώλειες στο εσωτερικό του σπιτιού που  φτάνουν και το 50%.

Οι πιο γνωστοί τρόποι για θερμομονώσεις είναι οι θερμομονωτικές βαφές και η χρήση των θερμομονωτικών πλακών.

Οι θερμομονωτικές βαφές

hhhhhhhhhh

Δεν προσδίδουν βάρος στην κατασκευή. Η αρχή γίνεται με την αφαίρεση των παλαιών βαφών και τον καθαρισμό της επιφάνειας. Στη συνέχεια γίνεται η εφαρμογή με αστάρι και κυρίως στα δύσκολα σημεία όπως αυτά των εξαερισμών, των βάσεων του  ηλιακού, των κεραιών κλπ. για  να περαστούν οι τελικές ειδικές βαφές.

Οι θερμομονωτικές πλάκες

hhhhhhhhhhg

Επικολλούνται στην ταράτσα ή τοποθετούνται σε ειδικά φορτία από χαλίκι.  Είναι εξαιρετικά ανθεκτικές, είναι ατμοδιαπέρατες, δεν απορροφούν  τα νερά ενώ είναι και  άφλεκτες.

Υλικά για θερμομονωτικές πλάκες

Τι υλικά χρησιμοποιούνται;

Τα θερμομονωτικά υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι:

Εξηλασμένη πολυστερίνη

Πολυουρεθάνη

Διογκωμένος φελλός

Υαλοβάμβακας / πετροβάμβακας

Περλίτης

Ερακλίτ

Το τελικό αποτέλεσμα της θερμομόνωσης εξαρτάται από την ποιότητα των υλικών, αλλά και σωστή εφαρμογή τους από εξειδικευμένους τεχνίτες ή συνεργεία.

Καλέστε σήμερα τον Σύμβουλο Έργων για να σας δώσει λύση στο δικό σας πρόβλημα θερμομόνωσεις

Αφήστε μια απάντηση